wave coaching

Leven na incest

Als slachtoffer van incest heb je levenslang

10 maart 2023

Leven na incest. Kan dat? Een verleden waarin je slachtoffer bent van incest maakt je leven kapot. Je hebt levenslang. Dat wordt vaak gezegd. Ik heb me daarbij niet kunnen neerleggen. Kennelijk heb ik een rotsvast vertrouwen in het schijnbaar onmogelijke. Het kan wél: leven na incest.

Levenslang of niet?

Gedurende mijn lange en intensieve verwerkingsproces vraag ik me regelmatig af: houdt het ooit op, de triggers, de donkere periodes, de vermoeidheid enzovoorts? Als ik vervolgens iemand hoor zeggen: “Je hebt levenslang”, dan irriteert me dat. Levenslang betekent voor mij dat ik nooit vrij zal zijn en dat geloof ik niet. Anders kan ik er wel mee ophouden, met door de pijn heen gaan. Het móet kunnen.

Het leven is om te worden geleefd

Ik ga door en merk dat mijn ‘goede periodes’ langer duren en dat de triggers minder (lang) vat op me hebben. Ik krijg meer oog voor mijn omgeving en al het moois om me heen, of het nu de natuur is of momenten en gebeurtenissen. Daardoor kan ik meer genieten en ben ik dankbaar voor mijn leven. Er zijn moeilijke momenten. Dat hoort bij het leven, dat ís leven.

Het verleden ligt waar het hoort, in het verleden

De keren dat ik denk en vooral hoop dat ik ‘klaar’ ben met mijn proces zijn niet meer te tellen. Steeds is er een volgende, diepere laag van pijn. Tot ik in 2022 echt kan zeggen dat het goed is. Wat dat dan is? Het is dat ik op mijn plek ben gaan staan in mijn gezin van herkomst (systemisch). Ik heb mijn positie ingenomen als jongste dochter en jongste zus. Mijn ouders kan ik achter me voelen staan, wat voelt als steun. Het misbruik had nooit mogen gebeuren, maar het is gebeurd, ik heb de gevolgen ten diepste gevoeld en doorvoeld. Het ligt achter me, in het verleden, waar het hoort. Zo bijzonder, na zoveel jaren innerlijk werk.

Op naar de toekomst

Mijn leven is veranderd. Gedurende mijn verwerkingsproces was ik op mezelf gericht. Mijn leven bestond uit incest, ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Het nam het grootste deel van mijn levensruimte in beslag. Dat is nu heel anders. Mijn aandacht is verlegd van leven in mijn verleden naar leven in het nu. Er zijn zoveel mogelijkheden en er is een toekomst. Bovendien houd ik energie over voor anderen, voor zorgen, luisteren, aanwezig zijn. Uit de gevangenis van mijn verleden naar vrijheid. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, een soort re-integratie in het leven. Daarover ga ik vast meer schrijven.

Website leven na incest

Op deze website vind je informatie, blogs, projecten over incest, de gevolgen ervan en hoe je kunt helen. De website heet ‘leven na incest’; als overlever gaat je leven verder, maar hoe? Kun je incest verwerken en kun je verder leven? Via deze website geef ik informatie en ingangen waarmee je verder kunt. Erkenning, herkenning, medeleven, kracht en hoop. Voor coaching, therapie of andere begeleiding, kun je naar www.wavecoaching.nl