wave coaching

Leven na incest

Dag twee: boekentoer gaat naar Den Bosch toe

18 november 2020

Mijn agenda heb ik in deze week vrijgehouden om te schrijven en om mijn boekentoer te doen. Vandaag heb ik nog wel iets anders: mijn opleiding Kruidengeneeskunde. Ik twijfel of ik zal gaan. Maar even ergens anders mee bezig zijn dan met mijn boek, lijkt me wel wat. Bovendien ga ik heel graag naar mij opleiding, het is een fijne plek met fijne mensen en heel interessant. Aansluitend ga ik dan mijn boek ‘Mijn schaduw in het licht’ overhandigen.

Zelfgemaakte pompoensoep

Mijn kruidenopleiding is in  Haaren. Ik had dus, heel verstandig, gepland om mijn bezoek aan Marijke en Frans in Den Bosch daarop aan te sluiten. Dat scheelt weer reistijd en brandstof. Zo werd ik bij hen ontvangen met een lekkere lunch! Marijke wil graag alles goed plannen en had me al gevraagd wat ik voor lunch wilde. Soep, alleen soep, had ik gezegd. Dus ik kreeg alleen soep, lekkere zelfgemaakte pompoensoep. Met koffie erbij, dat wel.

Lotgenotencontact

Marijke en ik hebben elkaar bijna vijf jaar geleden ontmoet bij een lotgenotendag, een ‘Krachtdag’. Ik weet het nog goed. Het was mijn eerste lotgenotendag en ik zag er een beetje tegenop. Lotgenoten, alleen het woord al vind ik wat fatalistisch klinken. Bovendien moesten lotgenoten wel zielig zijn en zwaar op de hand. Toch? Achteraf een bijzonder vooroordeel, want ik liep zelf ook niet bepaald de hele dag te huilen. De dag zelf bleek best prettig te zijn, vooral omdat het een feest van (h)erkenning was. Ik was niet de enige met een misbruikverleden en deze mensen wisten wat het was om te ‘overleven’. Om een lang verhaal kort te maken: daar heb ik Marijke ontmoet tijdens een workshop. Sindsdien hebben we regelmatig contact. Frans, haar man, heb ik in de loop van deze jaren ook leren kennen.

Het fotomomentje met overhandigen boek

Na de gezellige lunch met Marijke en Frans is het dan eindelijk tijd voor het overhandigen van het boek. Marijke was erg nieuwsgierig. De tafel wordt opgeruimd en schoongemaakt, want het boek mag natuurlijk niet vies worden. Dan het fotomomentje. Gezellig op afstand. Frans maakt de foto, een huiselijk momentje. Niet op de foto, maar wel gedaan: het boek gesigneerd! Dat is natuurlijk ook belangrijk.

Eerste indruk

Het boek wordt doorgebladerd, maar ook vandaag merk ik dat van echt rustig doornemen niets komt. Het gesprek staat voorop. Later is er tijd voor het boek, als ik weg ben en zij zelf tijd hebben. Marijke vertelt dat ze nog altijd steun haalt uit mijn vorige boek ‘De impact van incest op alle levensgebieden’. Dat is natuurlijk fijn om te horen! Tijdens het bekijken van de foto’s zegt ze ineens: “O, die komt binnen”. Ja, dat doen beelden, die kunnen je heel erg raken. Je hoofd zit er niet tussen, zeg maar.

Informatie

Het boek ‘Mijn schaduw in het licht’ is te bestellen via deze link of via bol.com. Voor vragen over deze boekentoer, lezingen of coaching/therapie, kun je contact met me opnemen.
Mijn crowdfundingscampagne loopt over twee dagen af. Mocht je nog willen bijdragen, dan kan dat via Voor de kunst.