wave coaching

Leven na incest

Dag vijf boekentoer: terug naar het begin

21 november 2020

Het is een latertje deze keer, het blog van de vijfde dag van de boekentoer. Zelfs in een ‘boekentoer-week’ gaat het gewone leven door en gebeuren er dingen waar je geen rekening mee houdt. Zo zijn er telefoontjes, willen man en kinderen ook wel eens wat en tijd voor mezelf is ook fijn en nodig. Kortom, dit blog staat later op de website. Ik hoop dat het ‘t wachten waard is.

De eerste stappen in mijn gevoelswereld

Het is vrijdag, dag vijf van de boekentoer. Ik ga naar Ria Bettgens. Zij ontvangt me met enthousiasme en vol trots. Een warm welkom dus, zoals bij iedereen waar ik kom. Het gesprek heeft een bijzonder tintje. Ria is namelijk mijn eerste therapeut. Nou ja, ik heb eerder wel een paar coaches uitgeprobeerd, maar dat was niet zo’n succes. Vijftien jaar geleden kwam ik bij Ria: een jonge vrouw die het rationeel wel op een rijtje had, maar emotioneel niet wist waar ze het zoeken moest. Ria is degene die me daarin inzicht gaf en waarbij ik me serieus genomen voelde. Met haar begeleiding heb ik de eerste stappen gezet in mijn troebele gevoelswereld. Voor mij staat zij aan de basis van wat ik nu bereikt heb.

Als een tuimelaartje

Voor Ria is dit ook bijzonder. Als therapeut loop je een tijd mee met je cliënt en dan is het mooi om ontwikkeling te zien. Na een traject laat je diegene los en weet je meestal niet hoe het verder gaat. Ria en ik hebben elkaar al die jaren gevolgd en af en toe gesproken, maar dit is een feestje. Samen kijken naar het begin, hoe ik zo uit balans binnen kwam bij haar. En de ontwikkeling naar nu: een lang proces en twee boeken verder. Ze benadrukt dat ik echt heel trots mag zijn op mezelf, op de kracht om steeds te vallen en weer op te staan. Net een tuimelaartje.

Ik wist het al

We genieten ervan om ervaringen uit te wisselen. Verhalen genoeg. Eén onderwerp waar we even bij stil staan, gaat over herinneringen, mede naar aanleiding van het eerste blog over de start van de boekentoer. Ria vraagt me of ik echt niet wist van mijn misbruik, toen ik jonger was. Ik kijk haar aan en zeg, eerst weifelend: “Ja, eigenlijk wel.” Alles in mij wist het, ik heb zo vaak gezegd en gevoeld: ‘Ik klop niet, ik ben ‘dubbel’.” Dat is ook weten. Ik wist het al die jaren. Het klinkt misschien vreemd, maar het is voor mij belangrijk om dat te voelen, te beseffen en te delen.

Het fotomoment

De tijd vliegt voorbij, we hebben ruim twee uur gepraat. Dan is het natuurlijk tijd om het boek te signeren. Dat bewaar ik steeds voor het laatst. O ja, en dan die foto nog. Dat is iets dat ik zo gemakkelijk vergeet, haha. Deze keer maak ik een foto van hoe ik het boek heb gesigneerd. Naar de reden mag je raden.

Informatie

Het boek ‘Mijn schaduw in het licht’ is te bestellen via deze link of via bol.com. Ook mijn boek ‘De impact van incest op alle levensgebieden’ is te bestellen via de website en bol.com. Voor vragen over deze boekentoer, lezingen of coaching/therapie, kun je contact met me opnemen.