wave coaching

Leven na incest

Dag zes boekentoer: afsluiting

22 november 2020

Het is de laatste dag van mijn boekentoer. Aan de ene kant vind ik het jammer dat hij bijna voorbij is. Dag-na-dag fijne en bijzondere ontmoetingen, steeds met andere accenten en met een lach en soms zelfs met een traan. Aan de andere kant is het een intensieve tijd geweest en vind ik het fijn om even bij te komen. Waarschijnlijk schrijf ik later nog een blog om terug te kijken, maar nu alle aandacht voor dag zes van de boekentoer.

Oude vriendinnen

De toer gaat naar Son & Breugel, naar Petra. We gaan al vele jaren terug. Als HRM’er (Personeelsmanagers) volgden we een studie Bedrijfskunde in de avonduren. Tijdens deze studie wisselden we van baan en kregen we een kind. Dat we dat konden! We zijn later allebei uit het HRM-vak gestapt en hebben onze eigen weg gevolgd. Juist daarin hebben we elkaar gevonden en zijn we elkaar tot steun geweest. Petra kon daarom ook absoluut niet ontbreken tijdens deze boekentoer.

Een echt uitje

Haar man Peter is er vandaag ook bij. De sfeer is open en fijn. Het is een echt uitje, compleet met een heerlijke lunch. Ik ben echt verwend. Peter en Petra bekijken het boek. De beelden komen binnen. Ze zijn onder de indruk. Het is het verschil tussen woorden en beelden: woorden gaan via het hoofd en beelden komen direct binnen. En zoals ik deze week al vaker heb gehoord: dit boek voelt als een afsluiting van mijn proces.

Die survivors, dat was jij

In het boek staan twee foto’s waarin mijn dissociëren in beeld wordt gebracht. Mijn ‘survivors’ zijn erin te zien, zoals de pleaser en de controleur (toelichting: survivors zijn delen van mijn persoonlijkheid die mij beschermden ten tijde van het misbruik). Petra zegt: “Zo heb ik jou leren kennen, dat was jij; die delen”. Het is bijzonder om terug te horen, dat iemand mij zo heeft gekend en dat nu, door mijn boek, zo herkent. Die survivors, die eerst mijn leven bepaalden of zelfs beheersten, zijn nu kwaliteiten geworden. En soms zijn ze nog mijn valkuilen.

Mijn survivors, die onderdeel zijn van mijn manier om te dissociëren, wilde ik persé in het boek vastleggen. Het was en is een ingewikkeld thema. Wat hebben de fotograaf en ik daarover veel gesproken en nagedacht. Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten. Kennelijk is het gelukt om het helder in beeld te brengen.

Het fotomoment

Weer die foto. Weer bijna vergeten. Ditmaal lijkt het me een goed idee om beide ontvangers op de foto te zetten. We zoeken een mooi plekje. De laatste foto van deze boekentoer. Het is een mooie en warme afsluiting van de boekentoer met Peter en Petra. Ook deze ontmoeting, dit moment, neem ik mee in mijn hart.

Informatie

Het boek ‘Mijn schaduw in het licht’ is te bestellen via deze link of via bol.com. Ook mijn boek de impact van incest op alle levensgebieden is te bestellen via de website en bol.com. Voor vragen over deze boekentoer, lezingen of coaching/therapie, kun je contact met me opnemen.