wave coaching

Leven na incest

Danstherapie en kunst, de meerwaarde

17 mei 2017

EX-press: een project waarin danstherapie en kunst met elkaar worden verbonden

EX-press is een project van Michelle Kurzenacker, zij is choreografe en danstherapeute. Met haar bedrijf MovedBy… verbindt ze therapeutische processen en kunst met elkaar.

Seksueel misbruik en huiselijk geweld

Ex-press gaat om twee vrouwen die vroegkinderlijk trauma hebben als gevolg van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Mede door Lichaamsgerichte therapie en/of Danstherapie hebben ze hun trauma’s verwerkt en een plaats kunnen geven. In de uitvoering “Soulskin”, het eindproduct van “Ex-press”, wordt het transformatieproces van slachtoffer naar overlever naar onafhankelijke krachtige vrouw zichtbaar gemaakt

Ervaringsdeskundige en hulpverlener

Ik ben één van de deelnemers in dit project. Als ervaringsdeskundige is dit een bijzondere ervaring. Als hulpverlener ben ik altijd geïnteresseerd in voor mij nieuwe werkvormen de gebruikt worden om cliënten te begeleiden. Vanuit mijn positie als hulpverlener bespreek ik in dit blog mijn eigen ervaringen en de waarde van de Vaktherapie Dans voor het verwerken van trauma en seksueel misbruik zoals ik deze heb ondervonden.

Het lichaam spreekt

Danstherapie laat het lichaam spreken. Woorden zijn niet nodig. Ik ben verbaal sterk, kan goed analyseren en rationaliseren. Het geeft mij een gevoel van controle en is mijn sterkste overlevingsmechanisme. Zonder woorden voel ik me onzeker. Dit project is dan ook een uitdaging.

Het lichaam spreekt haar eigen waarheid

Tijdens de repetities krijgen we oefeningen met de bedoeling om de beweging van ons lichaam te volgen. Ik beweeg voorzichtig, klein. Mijn lichaam spreekt haar eigen waarheid: het voelt zich beperkt en durft nog nauwelijks ruimte in te nemen. Na een periode van ongeveer vier maanden durf ik meer ruimte in te nemen. Ineens voel ik iets van me afvallen en ik dans door de dansstudio met grote bewegingen; een doorbraak.

Dialoog met het lichaam

Regelmatig mogen we onze beweging op elkaar afstemmen, een dialoog aangaan via ons lichaam. Dit vind ik heel spannend, zeker in het begin. Ik durf niet goed en weet ook niet goed wat te doen. Wat wordt er van mij verwacht? Hoe “praat” ik met mijn lichaam?

Grenzen voelen en aangeven

Op een zeker moment raken we elkaar ook fysiek aan. Dan worden grenzen belangrijk. Waar ligt mijn grens? Wil ik wel aangeraakt worden? Hoe voelt het om aangeraakt te worden? Deze grenzen voelen, heeft steeds aandacht. We leren onze huid, de buitenste laag van ons lichaam voelen. Dat is onze fysieke grens. De oefeningen helpen me om beter mijn grenzen te voelen en aan te geven

Verbinding met jezelf en je omgeving

Er wordt veel gelet op de afwisseling van naar binnen en naar buiten gericht zijn. In het begin ben ik het liefst naar binnen, naar mezelf gericht. Het is mijn manier om me veilig te voelen en me af te schermen van mijn omgeving. Als ik me op mijn omgeving richt, verlies ik direct contact met mezelf. Gedurende het proces leer ik meer en meer om bij mezelf te blijven en tegelijkertijd in verbinding te zijn met anderen. Daarin voel en zie ik een grote ontwikkeling bij mezelf.

Fysieke benadering na seksueel misbruik is essentieel

In mijn beleving is een fysieke benadering een essentieel onderdeel in het helingsproces na seksueel misbruik. Ik heb me in eerste instantie lange tijd gefocust op mentale, emotionele en spirituele heling. Dit heeft me veel gebracht maar ik had meer nodig. De fysieke benadering in mijn lichaamsgerichte therapie en in dit project de toepassing vanuit Danstherapie hebben veel toegevoegde waarde in mijn helingsproces.

Het lichaam weet

Het lichaam slaat herinneringen en pijn op. Soms komt deze pijn zelfs uit een periode dat je als kind nog geen woorden had. Dit alles kan door een lichaamsgerichte benadering naar buiten komen. Lichaamsgerichte therapie is voor het in het lichaam opgeslagen trauma een belangrijke oplossing.

Ik heb door dit project positieve ervaringen met de Vaktherapie Dans en de bijdrage die het kan leveren aan heling na seksueel misbruik. EX-press is een heel specifiek project waarin het therapeutische aspect van Danstherapie deels aan de orde is geweest. Voor mij heeft het geholpen bij de volgende klachten:

  • Het gevoel hebben dat ik niet in mijn lichaam aanwezig ben.
  • Mezelf klein maken, klein houden.
  • Moeite met grenzen stellen en aangeven aan anderen.
  • Mezelf verliezen in contact met anderen.
  • Moeite met vertrouwen van mezelf en anderen
  • Moeite met me veilig voelen bij anderen.