wave coaching

Leven na incest

EX-press, een dans- en theatervoorstelling

8 mei 2017

EX-press, een dans – en theatervoorstelling van MovedBy… Michelle Kurzenacker

EX-press is de naam voor projecten van Michelle Kurzenacker en haar bedrijf MovedBy… Met haar bedrijf verweeft ze therapeutische processen en kunst met elkaar. MovedBy… presenteert de bijzondere voorstelling in samenwerking met Codarts’ Arts for Health (CAHF), enkele studenten van de Dans- en Muziektherapie en Experts, dit zijn de ervaringsdeskundigen.

EX-press: Het ontstaan

In dit project werkt Michelle Kurtzenacker samen met de Masteropleiding Dans & Muziektherapie. De wekelijkse repetities zijn van september 2016 tot april 2017 in de ruimtes van CODARTS. Gedurende die periode geven de voorstelling haar artistieke eenheid .

Wat is EX-press?

EX-press is een project waarin het draait om twee vrouwen die in hun verleden seksueel misbruik en huiselijk geweld hebben meegemaakt. Mede door Lichaamsgerichte & Danstherapie hebben zij hun verleden verwerkt. Tijdens de voorstelling zie je op het podium het transformatieproces van slachtoffer, naar overlever, naar twee onafhankelijke, krachtige vrouwen. Zij willen anderen de moed willen geven om dit proces ook aan te gaan.

De mythe van de zielenhuid

Ex-press neemt je mee in de mythe van de zielenhuid. Een jonge, vrouwelijke zeehond verliest haar bont aan een man. Hij houdt haar zeven jaar in een mensenlichaam op het vaste land. Dan kan ze terugkeren naar haar oorspronkelijke natuur, zeehond, en de zee induiken.

Mijn ervaringen als deelnemer

Ik lees een oproep op facebook: mensen met seksueel trauma worden gevraagd om mee werken aan een pilot project. De bedoeling is dat het verwerkte trauma als krachtbron wordt ingezet in een artistiek proces, dat leidt tot een voorstelling in de theaterzaal van CodArts te Rotterdam. Een doel is het verbreken van het taboe van seksueel trauma en huiselijk geweld. Het tweede doel is om anderen te laten zien dat helen mogelijk is.

Mijn JA is groter dan de twijfel

Terwijl ik lees, voel ik het direct: “Ja ik wil!” Toch twijfel ik met mijn hoofd. Het project gaat vast en zeker veel impact op me hebben. Daarbij, ik voldoe niet aan alle voorwaarden die voor de deelname aan het project gelden. Zo is er de voorwaarden dat je je trauma hebt verwerkt en minimaal een half jaar geleden therapie hebt afgerond. Het “JA” is groter dan de twijfel en ik schrijf binnen een dag een mailtje naar Michelle. Na een telefoongesprek en een ontmoeting in Rotterdam, allebei heel fijne gesprekken, is het besluit dat ik aan het project kan deelnemen. Ik had allerlei argumenten om het niet te doen maar mijn gevoel bleef positief en bleef me vertellen: “Je moet dit echt doen”.

Waarom doe ik toch altijd dit soort dingen?

Na drie maanden repeteren zijn mijn ervaringen als volgt. Iedere week ga ik met plezier de reis aan van Riethoven (bij Eindhoven) naar Rotterdam, CodArts, Hogeschool voor Muziek en Dans. De eerste repetitie vind ik heel spannend. In de trein vraag ik me af: “Waar begin ik nu weer aan?” en “Waarom doe ik toch altijd dit soort dingen?” Ik heb er een abonnement op – op van die pilots of speciale projecten – lijkt wel. Tot nu toe zijn die projecten mooie, maar ook hele intense ervaringen geweest. Ik heb zo’n vermoeden dat dit project daar geen uitzondering op is.

Authentic Movement

De basis waarmee we werken tijdens het project, is Authentic Movement. Bewegen vanuit deze methode laat me ervaren dat mijn lichaam echt reageert vanuit hoe ik me op dat moment voel, als ik dat tenminste toe sta. Ik vind het heel bijzonder om zo te bewegen, mijn lichaam te volgen. Iedere week ontvouwt zich meer van mijzelf en mijn ervaringen op een prettige en veilige manier; soms speels, soms emotioneel, soms intens. Ik ben benieuwd, en soms stiekem ook wel een klein beetje zenuwachtig, naar hoe ons en mijn proces zich verder gaat ontvouwen.

Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Michelle Kurzenacker: info@movedby.net of 06-25 113388