wave coaching

Leven na incest

Mijn schaduw in het licht

‘Mijn schaduw in het licht’: een foto-expositie en een fotoboek dat de gevolgen van seksueel misbruik zichtbaar maakt.

Met prachtige, krachtige beelden worden de gevolgen van seksueel misbruik verbeeld. Korte teksten begeleiden de beelden. Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden is het gezegde. Bij deze beelden zijn weinig woorden meer nodig.

Mijn schaduw in het licht, een uniek fotoboek dat een inkijk geeft in de gevolgen van seksueel misbruik en tips geeft voor hulpverleners, slachtoffers en omstanders.
Datum verschijnen: 16 november 2020

Bij een symposium, lezing, thema is het mogelijk deze foto-expositie neer te zetten.

Indrukwekkend, rauw,

sober, kwetsbaar,

open en krachtig

Moed geven en inspireren

Mijn incestervaringen hebben een schaduw geworpen over mijn leven. Ik was nooit vrij en kon mijn verhaal niet delen. Het was een geheim, te pijnlijk en ook nog eens taboe. Met het verbeelden van mijn verhaal zet ik mijzelf en de donkere kanten van mijn leven in het licht. Daarmee maak ik de weg vrij naar een lichter leven. Een liefdevol leven met hartverwarmende ontmoetingen.

Het verbeelden van mijn verhaal doe ik niet alleen voor mijzelf. Ik wil andere overlevers van seksueel misbruik inspireren om hun verhaal te vertellen. Om, hoe spannend ook, (een stukje) van zichzelf te laten zien. En hulpverleners, families, vrienden, ouders en omstanders nodig ik uit om te kijken. Om aan te zien wat jarenlang niet gezien mocht worden en te luisteren zonder oordeel. Om iedereen, elk kind en elke volwassene en ieder signaal, klein of groot, hierin serieus te nemen.

Een avontuur van verbeelden en vertellen

Samen met Jan Stege, de fotograaf, ben ik het avontuur van ‘Mijn schaduw in het licht’ begonnen. En een avontuur is het zeker. Voor mij was het meer dan spannend om mezelf volledig te geven voor de lens van de camera. Voor Jan was het de uitdaging om mij zo te portretteren dat beelden recht doen aan mijn verhaal, van toen en nu. Twee meisjes van resp. negen en zeventien representeren de jaren uit mijn kinder- en tienertijd (opmerking: zij hebben geen relatie met het onderwerp). Zelf verbeeld ik de duisternis die ik als volwassen vrouw heb ervaren en mijn weg naar buiten, naar het volle licht. Het geheel geeft een doorkijk in mijn levensverhaal. Een aangrijpend en confronterende verhaal, soms rauw, som met humor. Maar ook met hoop en liefde.

Reacties van lezers:

“Ik ben geen lezer, maar door gebruik te maken van hele mooie, indrukwekkende foto’s komt het gevoel tot leven.” Birgit van den Putte, Pedagogisch Medewerker en Video-interactiebegeleider.

“Ik vind het prachtig, het raakt, een traan, ik ben ontroerd, ik ben er stil van. Wat een diepgang.” Katrien Fornoville, MNRI-behandelaar.

“Open, eerlijk en oprecht. Dit boek heeft me in mijn ziel geraakt, het laat kracht en kwetsbaarheid zien. Iedere hulpverlener zou dit boek in zijn praktijk moeten hebben. Mariël laat zien wat wij als ervaringsdeskundigen ten diepste ervaren en niet kunnen verwoorden.” Greta van Buuren, ervaringsdeskundige expert trauma/PTSS.

‘Mijn schaduw in het licht’ bestellen

Ik wil ‘Mijn schaduw in het licht’ bestellen! De prijs is € 25,-, NU gratis verzending.

Totaal: € -

“Mijn schaduw in het licht”

Het is een fotoboek dat met heel veel zorg is gefotografeerd en geschreven. Het laat veel aan je verbeelding over,… of toch niet?

Als beeldend therapeut help ik mensen die te kampen hebben met de gevolgen van een misbruiktrauma. Heel vaak pak ik dit boek om aan mijn client te laten zien. Omdat de foto’s zo goed de emoties weergeven wat iemand kan voelen die misbruikt is.

Zij herkennen zich daarin. Door naar de foto’s te kijken, kunnen ze makkelijker hun verhaal vertellen. Hun gevoel weergeven en hun emotie echt voelen. En ook ik, als ervaringsdeskundige van vroeg seksueel misbruik, zie mijn verhaal in deze foto’s weergegeven.

‘Mijn schaduw in het licht’ raakt, geeft troost en herkenning. Bedankt Mariël Groenen, voor het maken van dit waardevolle boek, waarmee je veel lotgenoten en zorgprofessionals ondersteunt.

Maaike Bloemsma

Creatieve Verwerking

Reacties van bezoekers van de foto-expositie:

De Buitengaander in Westerhoven, een foto expositie gezien, dit overtreft alles wat ik ooit gezien heb, super geweldig in alle opzichten.

Mooie expositie over een beladen onderwerp. Goed in beeld gebracht. Fijn dat ik aan jullie project mocht meewerken.

Wat een kracht om dit zo waardevol te uiten met deze expositie.

Geweldig zoals jij dit ‘moeilijke’ onderwerp ter sprake brengt.

Mooi in beeld gebracht, doet me wat.

Geweldige foto’s. Indrukwekkend.

Verschillende mensen