wave coaching

Leven na incest

Ik herken zoveel overlevingsmechanismen

8 oktober 2018

Ik tref een bekende, zij heeft mijn boek over de impact van incest gelezen. Ze is enthousiast én geraakt. Ze zegt: “Ik vond het zo interessant, ik ben tijdens mijn vakantie gaan lezen en heb het in drie avonden uitgelezen. En dat wil wat zeggen hoor!” Ze is geen lezer, begrijp ik.

Maar ik heb geen incest meegemaakt

“Ja”, zegt ze, “Ik herkende er veel in, ook al heb ik geen incest meegemaakt.” Ze licht toe dat ze patronen en overlevingsmechanismen herkent en ook bespreekbaar heeft gemaakt in haar gezin. Ik krijg meer reacties van deze strekking. Zelfs eenmaal zei een vrouw: “Ik heb één punt van kritiek, veel van wat je schrijft, herken ik en maar ik heb toch geen incest meegemaakt voor zover ik weet.” Hoe dat kan? Ik vertel er graag meer over.

De impact van incest is enorm

Mijn boek ‘De impact van incest op alle levensgebieden’ gaat over de impact die incest heeft, op alle gebieden van iemands leven. Het is een zo’n diepgaand trauma, of een aaneensluiting van trauma’s, dat de impact enorm is.

Wat maakt dat het zo diep gaat?

Het gaat zo diep omdat iemand letterlijk binnendringt bij het slachtoffer, waardoor alle grenzen worden overschreden. Bij incest gaat het bovendien om een bloedverwant, iemand bij wie het slachtoffer zich juist veilig en thuis zou moeten kunnen voelen. Daarnaast begint de incest soms op jonge leeftijd (voor het achtste jaar) al, waardoor er sprake is van vroegkinderlijk trauma. Het kind wordt extra diep geraakt omdat het nog geen eigen identiteit heeft opgebouwd als het misbruik zo vroeg begint.

Andere ingrijpende gebeurtenissen

Naast incest zijn er vele andere trauma’s en de meeste mensen lopen vroeger of later in hun leven wel een trauma op. Dat kan door seksueel misbruik, fysiek of emotioneel geweld zijn, maar ook door bijvoorbeeld een ongeluk, een overval, een ziekte. Soms kunnen schijnbaar kleine gebeurtenissen in iemands leven toch een trauma tot gevolg hebben.

Het ontstaan van overlevingsmechanismen

In mijn boek komen uitgebreid allerlei overlevingsmechanismen aan bod. Ieder mens bouwt, in meer of in mindere mate, overlevingsmechanismen op. In de kindertijd leert het kind zich aanpassen aan de wensen en eisen van de volwassenen om hem heen. Het kind heeft veiligheid, liefde en zorg nodig om te overleven.

Gewenst gedrag om te overleven

Om dat te krijgen, zal het kind gewenst gedrag vertonen. De mate waarin hangt natuurlijk af van de omgeving van het kind. Een overlevingsmechanisme is dus een reactie van een kind, van een mens, op een pijnlijke of onplezierige situatie of omstandigheden. Meestal gebeurt dit onbewust.

Herkenning in mijn boek, ook als je geen incestslachtoffer bent

Al met al is het dus niet vreemd als je elementen uit mijn boek herkent en naar je eigen situatie kunt vertalen. Je hoeft dan niet direct te denken dat je incestslachtoffer bent en het gewoon nog niet weet. Het kan wel verhelderend werken om een vertaling te maken naar je eigen leven en situatie, voor zover je patronen en overlevingsmechanismen herkent.

Praten over je patronen

De bekende de inleiding van dit blog vertelt me dat ze in haar gezin veel heeft besproken dankzij het boek, bijvoorbeeld over patronen in het gezin en ieders plaats en rol daarin. Voor haar was dit heel waardevol en het boek gaf haar daarin handvatten.

Mijn boek

Mocht je interesse hebben, mijn boek ‘De impact van incest op alle levensgebieden’ is te bestellen via boek of via www.bol.com

Activiteiten

Ik geef presentaties en lezingen, als je geïnteresseerd bent in een lezing over de impact van incest en seksueel misbruik, kun je contact met mij opnemen, voor mijn gegevens kijk op contact