wave coaching

Leven na incest

Incest. En dan is het stil!

11 februari 2020

Seksueel misbruik is steeds meer in het nieuws de laatste jaren. Via kranten, journaals, talkshows, documentaires: er komt steeds meer naar buiten. Dat is een positieve ontwikkeling, de omvang en de ernst van seksueel misbruik komt boven tafel en wordt langzaam maar zeker meer bespreekbaar. Met incest is dat nog een stuk problematischer, helaas.

De impact van incest

In mijn boek ‘De impact van incest op alle levensgebieden’, heb ik bewust incest in de titel opgenomen. In plaats van incest had er ook seksueel misbruik kunnen staan. Die keuze heb ik niet gemaakt. Juist incest wil ik onder de aandacht brengen omdat het in de eigen omgeving plaats vindt, thuis, waar het kind veilig zou moeten zijn, door degenen die het zouden moeten beschermen.

Stilte

ik wil graag lezingen en informatie over incest geven aan professionals en overlevers zodat het onderwerp meer bespreekbaar wordt. Een aantal keer heb ik een bekende benaderd met de vraag om eens te bespreken of ik in zijn of haar werkomgeving iets zou kunnen betekenen. Wat er gebeurt als ik een berichtje stuur? Stilte!

Over incest wordt niet gepraat

De stilte verbaast me en ook weer niet. Ik heb in mijn omgeving veel steun ontvangen tijdens mijn verwerkingsproces. Een verschil met andere ‘ziektes’ is er wel. Als een familielid of vriendin bijvoorbeeld borstkanker heeft, wordt dit in familie- of vriendenkring met elkaar gedeeld. Dat gebeurt niet met incest. Zo merk ik, ondanks alle steun die ik ervaar, dat incest een heel moeilijk onderwerp is.

De cijfers

De cijfers liegen er niet om: 1 op de 4 vrouwen wordt voor haar 18e seksueel misbruikt en 36% is directe familie van het kind. Dit zijn cijfers uit 2016, die gebaseerd zijn op onderzoek bij veroordeelde zedencriminelen. Aangezien per jaar maar 1000 daders voor de rechter komen en 300 veroordeeld worden, zijn deze cijfers waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg.

Wie durft?!

Vorig jaar heeft een jongeman van een jaar of achttien mij benaderd om een gastles te geven bij hem in de klas. Wat een lef! Ik vind het belangrijk dat (aspirant)hulpverleners – en eigenlijk iedereen die met mensen werkt – leren over incest en hoe ingrijpend de gevolgen zijn. Wie durft te luisteren? Wie durft het gesprek aan te gaan? Alleen openheid kan leiden tot bewustwording en verandering.

Meer informatie

Wil je meer weten over incest en de gevolgen ervan? Of wil je meer weten over mijn praktijk, over mij? Kijk dan op www.wavecoaching.nl of neem contact met me op via info@wavecoaching.nl of 06-22541133.