wave coaching

Leven na incest

‘Mijn schaduw in het licht’: proces en boekentoer

11 november 2020

Onder de titel ‘Mijn schaduw in het licht’ breng ik op 16 november 2020 een fotoboek uit. De foto’s brengen in beeld wat niet in woorden is uit te drukken. De leidraad is mijn verhaal over de gevolgen van het misbruik door mijn vader en de verwerking daarvan. Het doel is om seksueel misbruik bespreekbaar te maken.

Begin dit jaar begint mijn schrijversbloed weer te kriebelen. Ik ben toe aan een nieuw boek, na ‘De impact van incest op alle levensgebieden’. Ik wil schrijven over dissociatie en overlevingsmechanismen, maar loop steeds vast. Tijdens mijn vele overdenkingen over structuur en verhaallijn, herinner ik me een aanbod van een fotograaf, Jan Stege. Hij deed me anderhalf jaar geleden een aanbod om mijn verhaal met foto’s vast te leggen. Ik neem contact met hem op en dat wordt het begin van een heel avontuur.

Voorbereiding

In juli bespreken we vooral wat ik over wil brengen met de foto’s en welke beelden daarbij passen. Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk en we steken veel tijd in het samenbrengen van woorden en beelden. Dat het ingewikkeld is, merken we tijdens het afstemmen. Het doel hebben we alvast voor ogen: een foto-expositie én een boek. Eind augustus spreken we af dat we willen exposeren tijdens de landelijke week tegen kindermishandeling van 16 tot en met 22 november 2020.

Voor mezelf staan

Het project komt in een stroomversnelling. Jan start met fotoshoots met modellen en ik ga aan de slag met financiering, het regelen van een geschikte ruimte, mijn project onder de aandacht brengen en mijn verhaal inhoudelijk natuurlijk. Het is een intensief proces, het vraagt van me om voor mezelf te staan. Dit blijft een aandachtspunt: delen van mijn project, mezelf laten zien, blijven vertrouwen, omgaan met de onzekerheid van de steeds veranderende coronamaatregelen en over of de financiering wel lukt. Het bedenken van een passende titel is een heel proces. Met collega’s uit mijn intervisiegroep is er een soort brainstorm en de titel wordt: mijn schaduw in het licht. Het is een prachtige titel die aansluit bij mijn eigen proces, maar ook het proces van heling van trauma.

Mijn lichaam wordt meer van mij

Mijn eigen fotoshoots zijn er ook nog. Ik heb gekozen voor zwart-wit foto’s en gedeeltelijk voor naakt. Het geeft een bepaalde rauwheid en kwetsbaarheid tegelijk. Pas later realiseer ik me wat dat betekent: naaktfoto’s! Hoewel het integere foto’s zijn, moet ik wel even slikken bij de eerste shoot. Naakt voor de camera is confronterend en spannend. Na een paar shoots, gekleed en naakt, kan ik me beter ontspannen. Als ik de resultaten van de foto’s zie, ben ik positief verrast. Ik ga me anders voelen over mijn lichaam: meer acceptatie, het wordt meer van mij.

Het fotoboek raakt

Het schrijven voor het boek verloopt vlot. De foto’s zijn leidend, de tekst is ondersteunend. Zo maak ik enkele korte gedichten en korte teksten bij de foto’s. Verder is er een voorwoord, een inleiding en als afsluiting tips voor hulpverleners, slachtoffers en omstanders. Als de vormgever ermee aan de slag is geweest, ben ik verbaasd: wat is het mooi geworden. Na de reacties van de proeflezers, kan ik helemaal opgelucht adem halen: het is goed, het raakt, de boodschap komt over.

Foto-expositie wordt ‘boekentoer’

Het is 3 november en er worden nieuwe maatregelen afgekondigd: alle wijkcentra moeten minimaal twee weken dicht. Dat betekent dat de foto-expositie niet door kan gaan. Ik ben teleurgesteld en verdrietig: dit is waar ik zo hard voor heb gewerkt en nu, net voor de eindstreep, gaat het niet door. Het boek komt er wel, het is al naar de drukker. Na een onrustige nacht bedenk ik een nieuw plan: ik ga een boekentoer houden. In de week tegen kindermishandeling, van 16 t/m 21 november, overhandig ik dagelijks mijn boek persoonlijk aan iemand en daarvan houd ik een blog bij op mijn website. Als ik het bekend maak op Facebook, krijg ik direct enthousiaste reacties van mensen die hieraan mee willen werken. Ik heb er heel veel zin in.

Informatie

‘Mijn schaduw in het licht’ is nu nog in de voorverkoop te bestellen en vanaf maandag 16 november ook via bol.com. Ik hoop dat je mijn blog tijdens de boekentoer wilt volgen en delen met anderen. Zo
Als je vragen hebt over dit project, of over mijn werk, mag je natuurlijk contact met mij opnemen.