wave coaching

Leven na incest

Projecten

‘Mijn schaduw in het licht’

Een fotoproject dat geresulteerd heeft in een foto-expositie én een fotoboek dat de gevolgen van seksueel misbruik zichtbaar maakt.

Met prachtige, krachtige beelden worden de gevolgen van seksueel misbruik verbeeld. Korte teksten begeleiden de beelden. Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden is het gezegde. Bij deze beelden zijn weinig woorden meer nodig.

Portret van een dader

Er komt een vraag uit mijn netwerk: “een kunstenaar zoekt mensen die willen vertellen over hun relatie met de misbruiker. Het gaat hem erom dat hij zich een beeld kan vormen over de dubbelheid in die relatie en dat dan als inspiratie voor een portret van een dader. Het gaat niet om een gelijkenis, maar juist over die gevoelslading.”

Stijn Schenk komt samen met tekenaar Jan Cleijne bij mij langs voor een uitgebreid gesprek. Jan Cleijne maakt op basis van dit gesprek een portret van mijn vader, de dader. Zonder dat hij een foto van mijn vader heeft gezien, vind ik de gelijkenis toch griezelig. Hij heeft het verhaal dat ik heb verteld, treffend getekend.

Het protret en bijpassend verhaal is te vinden bij Real Comics – Issuu of met de volgende link Uitgave Verhalen van Vrouwen

In 2018 heeft de krant Argos aandacht besteed aan dit bijzondere project en mij geïnterviewd.

 

Soul Skin

Een project waarin vrouwen met vroegkinderlijk trauma hun kracht laten zien. Het laat het transitieproces van slachtoffer naar overlever naar autonome vrouw zien. Met Authentic Movement als basis, maar ook door spreken en muziek wordt het transitieproces verbeeld. In april en september 2017 zijn uitvoeringen gegeven. Dit idee en de uitvoering daarvan is gedaan door Michelle Kurzenacker van MovedBy.. in samenwerking met de Masteropleiding Dans- & Muziektherapie CodArts te Rotterdam.

Het was bijzonder om hieraan mee te mogen werken. Een heel proces ook weer. Voor mij was de stap om in beweging te komen heel groot. Mijn lichaam was als het ware bevroren door het seksueel misbruik in mijn verleden. Mijn pen laten schrijven en mijn stem laten horen, waren vele malen gemakkelijker dan mijn lichaam laten bewegen op een natuurlijke manier. Gedurende het half jaar aan voorbereiding, kwam mijn lichaam uiteindelijk toch los. Kon ik mijn emoties en mijn gevoelens via beweging naar buiten brengen. En uiteindelijk voor publiek ook.

Lees ook de blogs die ik hierover gescherven heb.